
Naczynia z miedzi znane i cenione są z dwóch powodów: przez piękny, elegancki i niebanalny wygląd oraz dzięki właściwościom prozdrowotnym, jakie uzyskuje się za sprawą nasycenia trzymanej w nich wody miedzią. Jednakże aby przynosiły oczekiwane korzyści zdrowotne, trzeba dbać o regularne i prawidłowe czyszczenie miedzianych naczyń. Dziś przyjrzymy się odpowiedziom na pytania, czym czyścić miedziane naczynia oraz jak czyścić naczynia miedziane, aby jednocześnie były wolne od zabrudzeń i zachowywały właściwości zdrowotne. Koniecznie przeczytaj i poznaj tajniki czyszczenia naczyń miedzianych!
Czym czyścić miedziane naczynia?
Odpowiedź na pytanie, czym czyścić miedziane naczynia, warto podzielić na dwie części. W pytaniu tym bowiem może chodzić zarówno o środek czyszczący, jak i o akcesorium do mycia.
- Prawidłowe czyszczenie miedzianych naczyń należy przeprowadzić z użyciem naturalnej mieszanki czyszczącej, przygotowanej samodzielnie w domu. Do zrobienia takiej mieszanki potrzebne są: woda (100 ml), 2 łyżeczki soli i sok z 1/4 cytryny. To wszystko! Proporcje składników można modyfikować wedle własnych potrzeb – jeśli zabrudzenia są drobne, użyj więcej wody. Jeżeli duże, czyszczenie miedzianych naczyń może wymagać mniejszej ilości wody, aby roztwór był silniejszy. Ponadto sok cytrynowy można zastąpić octem. Pamiętaj jedynie, by zaczekać, aż sól rozpuści się w pełni. Kryształki drapiące powierzchnię naczyń z miedzi nie są wskazane.
- Natomiast jeśli chodzi o dobre akcesorium, czyszczenie naczyń miedzianych warto przeprowadzać przy użyciu miękkiej gąbki lub ściereczki. Zrezygnuj z drapaka i wszelkich akcesoriów mogących podrapać ścianki naczyń z miedzi. Mogą spowodować trwałe uszkodzenie powierzchni.
Po dokładnym umyciu naczynia z miedzi należy każdorazowo wytrzeć – dokładnie, do sucha.
Jak czyścić naczynia miedziane?
Jeżeli chodzi o to, jak czyścić naczynia miedziane, czyli o sposób pielęgnacji naczyń z miedzi, miej na uwadze kilka elementów:
- czyszczenie naczyń miedzianych może odbywać się przy użyciu wody ciepłej lub zimnej, także mieszankę można przygotować z wody ciepłej lub zimnej,
- czyszczenie miedzianych naczyń dwa razy w tygodniu to zalecana liczba zabiegów pielęgnacyjnych,
- niewłaściwe jest zarówno używanie środków chemicznych do czyszczenia miedzianych naczyń, jak i mycie ich samą wodą,
- podobnie błędem jest nieregularność w czyszczeniu naczyń miedzianych,
- naczynia z miedzi nie nadają się do mycia w zmywarce.
Warto też pamiętać, by nie przechowywać w naczyniach z miedzi płynów innych niż woda, a także wody gorącej bądź gazowanej.

Czyszczenie miedzianych naczyń, które pociemniały
Jak wyczyścić miedziane naczynia, które pociemniały? Czy dotychczasowe czyszczenie naczyń miedzianych było niepoprawne, skoro zmieniły barwę? Spokojnie! Ciemnienie miedzi to proces naturalny i spodziewany – nie należy się go obawiać. Poza tym nie da się mu zapobiec. Wilgoć i powietrze sprawiają, że na naczyniach z miedzi pojawiają się małe plamki, które z czasem rosną, aż odcień zmienia całe naczynie. Tym, przed czym chroni prawidłowe i regularne czyszczenie miedzianych naczyń, jest szkodliwy zielony nalot.
Zawsze kupuj certyfikowane naczynia miedziane, aby mieć pewność wysokiej jakości. Wówczas wystarczy regularne czyszczenie, by utrzymać żywotność i właściwości zdrowotne przez lata.